• Technik żywienia i usług gastronomicznych

        • Technik żywienia i usług gastronomicznych to szkoła dla osób, które w przyszłości chcą pracować w branży usługowo – żywieniowej. Kierunek ten przeznaczony jest dla tych, którzy lubią gotować, interesują się zdrową żywnością i poszukują nowych smaków oraz chcą zdobyć atrakcyjny zawód. Technik żywienia i usług gastronomicznych przygotowuje do sporządzania potraw i napojów, planowania i organizowania produkcji gastronomicznej, obsługi konsumentów jak i świadczenia usług żywieniowych. To zawód świetnie odnajdujący się na rynku pracy, daje wszechstronne umiejętności z zakresu branży gastronomicznej.
        • Kalifikacje wyodrębnione w zawodzie

        • HGT. 02 Przygotowanie i wydawanie dań
          HGT. 12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
        • Podczas trwania nauki

          1. Uczniowie odbywają łącznie 8 tygodni praktyk zawodowych.
          2. Uczniowie zdobywają dodatkowe kwalifikacje w ramach innowacji pedagogicznych prowadzonych w szkole dla tego zawodu.
        • Czego będziemy się uczyć?

          • profesjonalnie przygotowywać wszelkiego rodzaju potrawy i napoje z zastosowaniem nowoczesnych technologii,
          • oceniać żywienie różnych grup ludności, organizować i wykonywać usługi gastronomiczne,
          • dokonywać zakupu surowców, półproduktów, organizować proces magazynowania i zabezpieczania żywności przed zepsuciem,
          • oceniać surowce, półprodukty i potrawy gotowe według zasad oceny organoleptycznej,
          • obsługiwać konsumentów z wykorzystaniem różnych metod obsługi,
          • rozróżniać pozytywne i negatywne zmiany zachodzące w żywności podczas przechowywania i sporządzania potraw,
          • przestrzegać zasad gospodarki odpadami,
          • opracowywać nowe receptury potraw i napojów i wdrażać je do produkcji,

           

          • obsługi nowoczesnych urządzeń stosowanych w gastronomii,
          • planować i oceniać jadłospisy,
          • obliczać wartość odżywczą i energetyczną potraw, posiłków,
          • układać menu codzienne, okolicznościowe i na przyjęcia,

          • organizować proces produkcyjny w zakładzie gastronomicznym,
          • organizować przyjęcia okolicznościowe,
          • korzystania z programów komputerowych, które ułatwiają planowanie i rozliczanie działalności zakładu,
          • przedstawiać ofertę usług gastronomicznych,
          • prawidłowego przestrzegania i realizacji w praktyce zasady racjonalnego żywienia
          • nowych trendów w żywieniu,
          • nowoczesnych dekoracji potraw, aranżacji stołów i sali,
          • współpracy w zespole i zarządzania innymi osobami.

           

           

        • Po zakończeniu nauki

        • Absolwent kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
          • oceniania jakości żywności oraz warunków jej przechowywania,
          • sporządzania i ekspedycji potraw i napojów,
          • planowania i oceny żywienia,
          • organizowania produkcji gastronomicznej,
          • planowania i realizacji usług gastronomicznych.
        • Perspektywy zatrudnienia

        • Absolwenci kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych mogą podejmować pracę w:
          • zakładach żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, kawiarnie, bary),
          • instytucjach zajmujących się obrotem żywnością (hurtownie spożywcze, magazyny),
          • zakładach opieki zdrowotnej (sanatoria, domy spokojnej starości,szpitale),
          • instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu i żywności,
          • domach opieki społecznej,
          • domach dziecka,
          • internatach,
          • hotelach,
          • przedszkolach,
          • pensjonatach.
          Absolwenci mogą także prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych, hotelarskich i agroturystycznych.
        • Po zdaniu egzaminu maturalnego można kontynuować naukę na wyższej uczelni.

        • Preferowane kierunki studiów:
          • dietetyka,
          • technologia żywności,
          • towaroznawstwo,
          • żywienie człowieka i nauki konsumenckie,
          • nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii,
          • hotelarstwo i turystyka,
          • organizacja i zarządzanie w gastronomi.
    • Kontakt

      • Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Zesłańców Sybiru w Bobowicku
      • zsckr-bobowicko@wp.pl
      • 95 - 741 - 32 - 18
      • Bobowicko, ul. Międzyrzecka 7a, 66 - 300 Międzyrzecz